Ryż z cukinią,czosnkiem i koperkiem

0 (0 ocen)

Tak przygotowany ryż świetnie pasuje do róznych sosów . . .

Składniki:

  • Porcja na dwie osoby:

    1 młoda cienka cukinia(ok.25-28cm)
    1 woreczek ryż biały (u mnie 125g)
    2 ząbki czosnek (pokrojony w kosteczkę)
    1 garść (koper świeży i posiekany)
    2 łyżki olej
    sól morska,pieprz kolorowy wg.uznania

Ryż z cukinią,czosnkiem i koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ryż z cukinią,czosnkiem i koperkiem 1. Umytą porządnie i osuszoną cukinię kroimy w drobną kosteczkę.Przekładamy na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oleju.Dorzucamy czosnek i koper.Dodajemy sól i pieprz.
  • Ryż z cukinią,czosnkiem i koperkiem 2. Smażymy mieszając aż cukinia nam lekko zmięknie (ale ma być chrupiąca)
  • Ryż z cukinią,czosnkiem i koperkiem 3. W między czasie gotujemy ryż wg.przepisu na opakowaniu.Odsączamy i wkładamy do garnka.
  • Ryż z cukinią,czosnkiem i koperkiem 4. Następnie do ryżu dodajemy całą zawartość z patelni.Wszystko dokładnie mieszamy(można jeszcze sobie ewentualnie doprawić) Gotowe danie rozkładamy na talerze...

    Ja podałam z gulaszem i pomidorami...

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy