Ryż z bakaliami po żydowsku

4.5 (188 ocen)

  • 30 min

Ashourah to inaczej ryż z bakaliami i cynamonem, danie z kuchni żydowskiej. Ryż na słodko z rodzynkami, żurawiną, orzechami i cynamonem.

  • 30 min

Składniki:

  • • 3/4 szklanki ryżu
    • 1/2 szklanki rodzynek
    • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
    • 3/4 szklanki orzechów włoskich
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 1/2 szklanki cukru
    • 1/4 szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ryż z bakaliami po żydowsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Ryż ugotować w lekko posolonej wodzie, odcedzić i przelać zimną wodą.
    • Rodzynki i żurawinę zalać wodą, dodać cukier i gotować ok. 5 minut.
    • Orzechy uprażyć na suchej patelni.
    • Ryż wymieszać z bakaliami i orzechami, doprawić cynamonem.

Porady

Cukier można zastąpić miodem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować