RYŻ Z AWOKADO I POMARAŃCZĄ

4.5 (153 ocen)

  • 30 min

Zdrowo, smacznie i kolorowo! Ryż z awokado i soczystą pomarańczą. Całość polana i wzbogacona o smak dressingu z miodu, octu balsamicznego i soku z pomarańczy. Wiosna na talerzu!

  • 30 min

Składniki:

  • 70g Ryżu Dziki&Parboiled
    1 pomarańcza
    1 (dojrzałe) awokado
    + dressing:
    1/2 pomarańczy
    szczypta soli
    1 łyżeczka miodu
    1 łyżka zimnej wody
    szczypta pieprzu czarnego
    szczypta pieprzu ziołowego
    2 łyżki octu balsamicznego
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryż z awokado i pomarańczą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu (czyli: wrzucić do osolonej, gotującej się wody, trzymać na małym ogniu przez około 16 minut, co jakiś czas mieszając, aż ryż będzie miękki). W tym czasie pomarańczę oraz awokado obrać, pokroić w plasterki. Przygotować dressing: z połówki pomarańczy wycisnąć sok, wymieszać, z wodą, miodem, octem balsamicznym, solą i pieprzem. Gotowy ryż odcedzić, przelać zimną wodą, ułożyć na talerzu. Udekorować plastrami pomarańczy i awokado, polać dressingiem. Podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować