Zdrowo, smacznie i kolorowo! Ryż z awokado i soczystą pomarańczą. Całość polana i wzbogacona o smak dressingu z miodu, octu balsamicznego i soku z pomarańczy. Wiosna na talerzu!
Ryż z awokado i pomarańczą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu (czyli: wrzucić do osolonej, gotującej się wody, trzymać na małym ogniu przez około 16 minut, co jakiś czas mieszając, aż ryż będzie miękki). W tym czasie pomarańczę oraz awokado obrać, pokroić w plasterki. Przygotować dressing: z połówki pomarańczy wycisnąć sok, wymieszać, z wodą, miodem, octem balsamicznym, solą i pieprzem. Gotowy ryż odcedzić, przelać zimną wodą, ułożyć na talerzu. Udekorować plastrami pomarańczy i awokado, polać dressingiem. Podawać.
Komentarze