Ryż truskawkowo-pomarańczowy

5 (142 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Studiuję zaocznie zarządzanie. Na co dzień gotuję dla męża i teściów. Bardzo lubię przyrządzać potrawy z ryżem. Przepis na ryż z owocami dostałam od znajomej.

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
    3 szklanki mleka
    1 szklanka soku pomarańczowego
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    żółtko
    75 dag truskawek
    1/2 szklanki cukru
    1 pomarańcza
    sól
Wystaw ocenę:

5 (142 ocen)

Zobacz również:

Desery Sok

Ryż truskawkowo-pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ryż truskawkowo-pomarańczowy 1. Ryż gotujemy na mleku, dodając szczyptę soli i cukier do smaku. Gotujemy 30 minut.
  • Ryż truskawkowo-pomarańczowy 2. Masło roztapiamy. Mieszając, wsypujemy mąkę i powoli podgrzewamy, aby zasmażka się zrumieniła. Wlewamy sok pomarańczowy i mieszając, zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, sos miksujemy z żółtkiem, aż nabierze gładkiej konsystencji.
  • Ryż truskawkowo-pomarańczowy 3. Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki. Większe owoce kroimy. Truskawki posypujemy cukrem, mieszamy. Pomarańczę kroimy. Ryż mieszamy z sosem pomarańczowym i truskawkami. Dekorujemy cząstkami pomarańczy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż Sok pomarańczowy Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować