Studiuję zaocznie zarządzanie. Na co dzień gotuję dla męża i teściów. Bardzo lubię przyrządzać potrawy z ryżem. Przepis na ryż z owocami dostałam od znajomej.
Ryż truskawkowo-pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy na mleku, dodając szczyptę soli i cukier do smaku. Gotujemy 30 minut.
2.Masło roztapiamy. Mieszając, wsypujemy mąkę i powoli podgrzewamy, aby zasmażka się zrumieniła. Wlewamy sok pomarańczowy i mieszając, zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, sos miksujemy z żółtkiem, aż nabierze gładkiej konsystencji.
3.Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki. Większe owoce kroimy. Truskawki posypujemy cukrem, mieszamy. Pomarańczę kroimy. Ryż mieszamy z sosem pomarańczowym i truskawkami. Dekorujemy cząstkami pomarańczy.
Komentarze