Ryż tricolore z kurczakiem curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi kurczaka pokrój na kawałki.Do miseczki wsyp mieszankę przypraw curry,wlej olej,wymieszaj,wrzuć kawałki kurczaka,ponownie dokładnie wymieszaj.
2.Rozgrzej patelnię,wrzuć doprawionego kurczaka,wlej cały olej z miseczki. Smaż filety z każdej strony 4 minuty.Zmniejsz ogień,przykryj patelnię,duś 10 minut.
3.Ryż ugotuj w osolonej wodzie według zaleceń producenta (15-20 minut).Osącz na sicie,podziel na 3 części.Jedną część odłóż.Do drugiej dodaj kurkumę,wymieszaj.Do trzeciej dodaj zmiksowaną natkę pietruszki,wymieszaj.Ryż przekładaj do filiżanek(biały,zielony,żółty),ubijaj każdą porcję,a na nią nakładaj kolejną.Do filiżanki przyłóż talerz,odwróć energicznie,(na talerzu znajdzie się porcja trójkolorowego ryżu).Można go udekorować używając rzodkiewki,sałaty itp.Już wygląda i smakuje świetnie,nawet bez mięsa.
4.Wokół ryżu ułożyć kawałki kurczaka.Podawać na ciepło.
Komentarze