Aromatyczny , lekki a syty ryż smażony z warzywami. Między innymi z jarmużem który dostarcza witamin K i C.Jest skarbnicą białka,błonnika oraz sulforafanu.
Składniki:
200g. białego ryżu (2 saszetki)
1 polędwiczka wieprzowa ( ok.500g)
500g. małych pieczarek
1 biała część pora
garść porwanych liści jarmużu
1 łyżka masła
2 łyżki oleju z płatkami chili
1 łyżka ziół ojca Mateusza
1 łyżeczka curry
sól świeżo mielona
pieprz świeżo mielony
Ryż smażony z warzywami i polędwiczką wieprzową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczkę umyć , osuszyć.
Ostrym nożem usunąć błonki.
Olej z płatkami chili wymieszać z łyżeczką soli , pieprzu oraz z ziołami ojca Mateusza.
Natrzeć marynatą mięso , odstawić na 1-2h. pod przykryciem do lodówki.
2.Ryż ugotować w osolonym wrzątku , odcedzić , pozostawić na durszlaku do całkowitego osuszenia.
3.Pieczarki umyć , obrać , pokroić w czwórki.
Pora naciąć wzdłuż , dokładnie umyć , osuszyć , następnie pokroić w plasterki.
4.Rozgrzać suchą patelnie.
Zamarynowaną polędwiczkę pokroić w cienkie plastry , smażyć na rumiano z każdej strony.
5.Do mięsa dodać masło oraz warzywa , smażyć do momentu odparowania większości płynów.
6.Dołożyć ryż , doprawić curry , świeżo mieloną solą i pieprzem.
Smażyć ryż na rumiano.
7.Liście jarmużu umyć ,osuszyć.
Dodać do ryżu , wymieszać , smażyć kolejne 5 min.
Danie podawać gorące.
Komentarze