Ryż pod malinową pianką

5 (168 ocen)

To doskonały zamiennik popularnego ryżu z bitą śmietaną i owocami. Danie sprawdza się wszędzie-od śniadania po kolację.

Składniki:

  • Składniki:
    - 1 białko,
    - 0,5 szklanki cukru,
    - 1 szklanka malin ( do deseru),
    - 1,5 szklanki ryżu,
    - 1 łyżka oleju,
    - ¼ łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

5 (168 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ryż pod malinową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych dokładamy stopniowo cukier. Gdy cukier całkiem się rozpuści dokładamy maliny. Cały czas ubijamy. Piankę odstawiamy do schłodzenia.

    Ryż gotujemy na sypko. Zagotowujemy 3 szklanki wody, dokładamy do niej ryż, odrobinę tłuszczu i solimy delikatnie. Gdy ryż wchłonie wodę odstawiamy go do napęcznienia.
    Gotowy porcjujemy na talerze i polewamy pianką malinową. Całość polewamy dodatkowo musem malinowym i dekorujemy świeżymi owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.78 (9 ocen)

Zdobywca nagrody

Sernik z pianką malinową

To może cię zainteresować