Ryż po mazursku

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Ryż zapiekany z boczkiem i śliwkami

  • Łatwy

Składniki:

  • - ryżu: 25 dekagramów
    - boczku wędzonego: 25 dekagramów
    - wody lub wywaru z mięsa: 0.5 litra
    - śliwek suszonych: 20 dekagramów
    - żółtego sera: 10 dekagramów
    - sól, pieprz: 1 szczypta
    - sok z cytryny do smaku: 1 szczypta

Ryż po mazursku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż zalać wrzącą wodą i gotować 15 minut, doprawić. Śliwk skropić sokiem z cytryny.
  • 2. Do wysmarowanego tłuszczem i posypanego bułką tartą naczynia nałożyć ryż przekładając plastrami boczku i śliwkami. Następnie wyrównać całą powierzchnię, posypać startym serem i zapiekać 30 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy