Ryż po kubańsku

5 (187 ocen)

  • 10 min

Mój przepis na ryż po kubańsku znalazł się kilka lat temu w Przyślij Przepis krzyżówki. Warto poznać tą potrawę, jest naprawdę smaczna.

  • 10 min

Składniki:

  • 10 plastrów wędliny (może być sprzed kilku dni),
    5 pieczarek,
    szklanka ryżu,
    cebula,
    3 ząbki czosnku,
    puszka zielonego groszku,
    łyżka koncentratu pomidorowego,
    sól, ostra papryka,
    odrobina oleju
Wystaw ocenę:

5 (187 ocen)

Ryż po kubańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wędlinę kroimy w kostkę i smażymy na patelni na rumiany kolor. Pieczarki kroimy w plasterki i smażymy na osobnej patelni. Odcedzamy groszek.
  • 2. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, czosnek miażdżymy. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę z czosnkiem. Wsypujemy surowy ryż i smażymy mieszając, aż stanie się szklisty.
  • 3. Dodajemy kolejno: wędlinę, pieczarki, zielony groszek, koncentrat pomidorowy, sól i szczyptę ostrej papryki. Całość mieszamy.
  • 4. Do patelni wlewamy pół litra wrzątku. Gotujemy na małym ogniu, nie mieszając do chwili, gdy ryż wchłonie wodę i będzie miękki – w razie potrzeby dolewamy trochę wrzątku.

Porady

Można dodać pozostałe mięso, np. z wczorajszego obiadu – byle nie mielone i nie kiełbasę!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować