Ryż po chińsku

4.5 (168 ocen)

  • 5 min

W kuchni nie spędzam dużo czasu ale gdy muszę przygotować szybki obiad, ta potrawa wychodzi mi wyśmienicie. Szybko, prosto i smacznie! Polecam nawet początkującym kucharzom!!

  • 5 min

Składniki:

  • Na 4 porcje: 3 torebki ryżu, 40 – 50 dag piersi z kurczaka, słoik sosu chińskiego 450g, przyprawy (pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany, przyprawa do kurczaka)
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Ryż po chińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • 2. Mięso umyć, pokroić na kawałki i podsmażyć na patelni, delikatnie przyprawiając. Wlać ½ szklanki przegotowanej wody i dusić, aż płyn wyparuje. Gdy kurczak będzie miękki, wlać sos i całość zagotować.
  • 3. Ugotowany ryż wyłożyć na talerze. Pośrodku zrobić łyżką lekkie wgłębienie i wyłożyć porcję sosu.
  • 4.
    Rada: aby ryż miał bardziej wyrazisty smak, do wody, w której się gotuje, można dodać ½ łyżeczki curry lub kurkumy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować