W kuchni nie spędzam dużo czasu ale gdy muszę przygotować szybki obiad, ta potrawa wychodzi mi wyśmienicie. Szybko, prosto i smacznie! Polecam nawet początkującym kucharzom!!
5 min
Składniki:
Na 4 porcje: 3 torebki ryżu, 40 – 50 dag piersi z kurczaka, słoik sosu chińskiego 450g, przyprawy (pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany, przyprawa do kurczaka)
Ryż po chińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
2.Mięso umyć, pokroić na kawałki i podsmażyć na patelni, delikatnie przyprawiając. Wlać ½ szklanki przegotowanej wody i dusić, aż płyn wyparuje. Gdy kurczak będzie miękki, wlać sos i całość zagotować.
3.Ugotowany ryż wyłożyć na talerze. Pośrodku zrobić łyżką lekkie wgłębienie i wyłożyć porcję sosu.
4.
Rada: aby ryż miał bardziej wyrazisty smak, do wody, w której się gotuje, można dodać ½ łyżeczki curry lub kurkumy.
Komentarze