Ryż petersburski

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zawsze się głowię, czym zaskoczyć gości na przyjęciu.

Składniki:

  • ● 25 dag łopatki cielęcej
    ● średnia cebula
    ● 2 łyżki oleju
    ● 25 dag białej kapusty
    ● zielona papryka
    ● 15 dag pieczarek
    ● ząbek czosnku
    ● łyżeczka słodkiej mielonej papryki
    ● sól
    ● 1 l bulionu
    ● 8 dag ryżu

Ryż petersburski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w małe kawałki. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Paprykę myjemy i osuszamy. Usuwamy gniazdo nasienne. Miąższ i kapustę kroimy w cienkie paski. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w grube plastry.
  • 2. Cebulę rumienimy na rozgrzanym oleju. Wkładamy mięso i na małym ogniu, mieszając, smażymy 5 minut. Dodajemy kapustę, paprykę, pieczarki i czosnek. Mieszamy. Dusimy 10 minut, często mieszając. Wlewamy bulion. Doprawiamy solą i papryką. Wsypujemy ryż i dusimy ok. 20 minut. W razie potrzeby ponownie doprawiamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2012

Komentarze

Podobne przepisy