Ryż na mleku z musem truskawkowym

4.5 (180 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ryż na mleku wymaga trochę czasu, ale dla wielu jest to smak dzieciństwa. Moja wersja jest lekko odmieniona z racji tego, że będąc w Norwegii jadłam właśnie taką wersję, która mi zasmakowała.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ryż - 1 torebka
    mleko 2 % - 1 l.
    mleko w proszku - 3/4 szkl.
    cukier waniliowy - 1 opakowanie
    cukier - 1 łyżka
    sok z cytryny - 1 łyżeczka
    truskawki - 200 gram
    esencja waniliowa - kilka kropel
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Desery Mus Musy

Ryż na mleku z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Szklankę mleka zagotować z mlekiem w proszku i cukrem waniliowym. Następnie wsypać ryż. Gotować na średnim ogniu ciągle mieszając, aż płyn odparuje. Mleko dolewać systematycznie, gotując już na małym ogniu, aż ryż będzie miękki. Na sam koniec dodać esencję.
  • 2. 2. Truskawki mrożone lekko odmrozić i zmiksować blenderem. Dodać cukier i sok z cytryny. Wymieszać. Do szklaneczki na przemian wlewać mleko, mus truskawkowy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko Ryż Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować