Ryż na mleku wymaga trochę czasu, ale dla wielu jest to smak dzieciństwa. Moja wersja jest lekko odmieniona z racji tego, że będąc w Norwegii jadłam właśnie taką wersję, która mi zasmakowała.
1 godz. 30 min
Składniki:
ryż - 1 torebka
mleko 2 % - 1 l.
mleko w proszku - 3/4 szkl.
cukier waniliowy - 1 opakowanie
cukier - 1 łyżka
sok z cytryny - 1 łyżeczka
truskawki - 200 gram
esencja waniliowa - kilka kropel
Ryż na mleku z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Szklankę mleka zagotować z mlekiem w proszku i cukrem waniliowym. Następnie wsypać ryż. Gotować na średnim ogniu ciągle mieszając, aż płyn odparuje. Mleko dolewać systematycznie, gotując już na małym ogniu, aż ryż będzie miękki. Na sam koniec dodać esencję.
2.2. Truskawki mrożone lekko odmrozić i zmiksować blenderem. Dodać cukier i sok z cytryny. Wymieszać. Do szklaneczki na przemian wlewać mleko, mus truskawkowy.
Komentarze