Ryż kokosowy na pikantnie

0 (0 ocen)

  • 5 min

Wzorowałam się na kuchni hinduskiej .

  • 5 min

Składniki:

  • ¾ szklanki ryżu parabolicznego ( 1 torebka )
    1 szklanka mleka kokosowego
    2 szklanki bulionu drobiowego dość słonego( można zrobić z Bulionetki, kostki bulionowej lub użyć wywaru warzywnego jeśli danie ba być wegetariańskie )
    2 łyżeczki pasty Sambal Oelek
    1 łyżka masła ( najlepiej klarowane )
    1 łyżka oleju ( użyłam z pestek winogron )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryż kokosowy na pikantnie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej z masłem i obsmażyć chwilę na nim ryż . Zalać bulionem + mleko kokosowe .Dodać Sambal Oelek . Dusić na małym gazie pod przykryciem aż ryż wchłonie cały płyn .Dobrze jest potem zawinąć garnek w koc i zostawić na 30 minut By zrobił się zupełnie sypki.( ale nie koniecznie , ryż jest zaraz smaczny – można też taki ryż odgrzać podlewając kilka łyżek wody i trzymać na małym gazie mieszając aż woda odparuje ).

    Podałam do ,, Kurczaka gotowanego-kokosowego „
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Indyjska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować