Ryż a la Malta

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Przepis dostałem od prababki, robiła ryż a la Malta gdy byłem mały.

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • - ugotowany krótkoziarnisty ryż: 2 szklanki
    - śmietanka kremówka: 1.5 szklanki
    - cukier waniliowy: 3 łyżki
    - truskawki lub maliny: 40 dekagramów
    - cukier biały (mogą być 2-3 łyżki): 2.5 łyżki

Ryż a la malta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. śmietankę ubić z cukrem waniliowym .
  • 2. Dokładnie wymieszać z ryżem.
  • 3. Ułożyć w formie, przykryć.
  • 4. wstawić do lodówki na 3-4 godziny.
  • 5. Owoce umyć, zmiksować z cukrem, przetrzeć przez sito.
  • 6. Ryż wyłożyć na półmisek, polać sosem owocowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy