Rydze w kruchym cieście

0 (0 ocen)

  • 40 min

zaskakują formą, smakiem i świetnie smakują w zupie

  • 40 min

Składniki:

  • 30 dkg mąki pszennej, 15 dkg masła, jajko, 3 łyżki śmietany 18 %, sól

    nadzienie : 50 dkg rydzów, łyżka sklarowanego masła, 4 orzechy włoskie, sól, pieprz

Rydze w kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę posiekać z masłem. Dodać żółtko rozkłócone ze śmietaną i szczyptą soli, szybko zagnieść ciasto, owinąć je folią i wstawić do lodówki na godzinę.
    Przygotować farsz : rydze oczyścić, umyć i osuszyć. Odciąć kapelusze, a nóżki drobniutko posiekać i podsmażyć na maśle. Następnie wymieszać z posiekanymi orzechami, przyprawić solą i pieprzem. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, następnie rozwałkować i pociąć w kwadraty ( wielkość kwadratów zależy od wielkości grzybów ). Na środku placków ułożyć kapelusze rydzów, a na nich porcję farszu. Rogi ciasta posklejać nad kapeluszami. Posmarować ciasto białkiem, wstawic do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Upiec na złoty kolor. Podawać same lub jako dodatek do czystych zup.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy