Ryby na wigilię to tradycja której nie może zabraknąć podaję na wieczerze a jak zostanie to podaję na drugi dzień gdy jest Boże Narodzenie.
25 min
Składniki:
kilka filetów z ryby (ja użyłem dorsza i mintaja)
2 jajka roztrzepane z łyżką wody lub mleka
mleko
przyprawa do ryby
bułka tarta zmieszana z mąką ziemniaczaną w stosunku 3:1 (panierka wychodzi chrupka i ładnie przylega do ryby)
sól
olej do smażenia
1 kg pieczarków
2 duze cebule
margaryna do smażenia
Ryby z pieczarkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety zalać w misce z mlekiem (ryba straci niepożądany zapach i będzie delikatniejsza w smaku). zmieszanym z przyprawą do ryby i odstawić na minimum 4h.
2.Rybę osuszyć, posolić, panierować najpierw w jajku a później w bułce tartej zmieszanej z mąką, smażyć z obu stron aż filety będą rumiane.
3.Pieczarki umyć i osuszyć, pokroić w cienkie plasterki oraz 2 średnie cebule drobno posiekać i podsmażyć na margarynie, na koniec dodać sól i zmielony pieprz. Ryby podawać z pieczarkami i kaszką.
Komentarze