Rybny barszczyk

0 (0 ocen)

  • 20 min

Barszczyk inaczej

  • 20 min

Składniki:

  • Przepis na 1,5 litra wody
    1 dzwonko amura
    1 marchewka
    1 mała pietruszka
    kawałek pora
    kawałek selera
    1 większy burak
    1 ząbek czosnku
    1 średni ziemniak
    1 łyżeczka cukru
    sól, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy
    sok z cytryny
    Kuleczki rybne:
    mięso ryby wyjęte z zupy
    1 łyżka kaszy manny
    1 żółtko
    sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Rybny barszczyk - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obieram i myję. Do 1,5 litra wody wkładam oczyszczoną i umytą rybę, warzywa, czosnek i przyprawy.Gotuję ok.30 minut, po czym dodaję pokrojonego w kostkę ziemniaka i gotuję dalsze 15 minut.
  • 2. Wyjmuję jarzyny i rybę (rybę wykorzystam do kuleczek rybnych, jarzyny nie będą już potrzebne). Wkładam starkowanego na jarzynowej tarce buraka. Po 15 minutach zakwaszam
  • rybny barszczyk z kuleczkami 3. Wyjętą z zupy rybę oczyszczam z ości i miksuję. Dodaję 1 łyżkę kaszy manny, żółtko i przyprawy i dokładnie wymieszać. Formuję małe kuleczki, które wrzucam na wrzącą osoloną lekko wodę i gotuję do wypłynięcia.Wkładam do zupy i ...SMACZNEGO!

Porady

Można wykorzystać inne ryby słodkowodne

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy