RYBNE RACUSZKI

4.99 (164 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Smaczne racuszki jako danie postne. Rybę podaną w ten sposób chętnie zjedzą nawet osoby, które nie przepadają za jej smakiem.

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • - 30 dkg filetów rybnych (u mnie mintaj)
    - 1 łyżka soku z cytryny
    - 1 cebula
    - 1 ząbek czosnku
    - 1 łyżeczka tymianku
    - 2 szklanki mąki
    - 1 jajko
    - 2 dkg drożdży
    - 1/4 łyżeczki cukru
    - sól, pieprz do smaku
    - olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.99 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Rybne racuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety skropić sokiem z cytryny, odstawić w chłodne miejsce.
  • 2. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać 5 łyżek wody letniej, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce.
  • 3. Rybę drobno pokroić, cebulę zetrzeć na drobnej tarce, czosnek przecisnąć przez praskę wymieszać z solą, dodać tymianek roztarty w dłoniach, pieprz i wszystko wymieszać.
  • 4. Mąkę przesiać do miski i mieszając rózgą dodawać jajko, drożdże, szklankę ciepłej wody (może być więcej), aż ciasto będzie konsystencji gęstej śmietany.
    Dodać przyprawioną rybę, wymieszać i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Na patelni mocno rozgrzać olej, łyżką nakładać porcje ciasta. Smażyć na rumiano z obu stron.
    Podawać na gorąco z ostrym sosem, lub surówką. Ja podałam z surówką z białej kapusty z porem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować