Rybne racuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety skropić sokiem z cytryny, odstawić w chłodne miejsce.
2.Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać 5 łyżek wody letniej, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce.
3.Rybę drobno pokroić, cebulę zetrzeć na drobnej tarce, czosnek przecisnąć przez praskę wymieszać z solą, dodać tymianek roztarty w dłoniach, pieprz i wszystko wymieszać.
4.Mąkę przesiać do miski i mieszając rózgą dodawać jajko, drożdże, szklankę ciepłej wody (może być więcej), aż ciasto będzie konsystencji gęstej śmietany.
Dodać przyprawioną rybę, wymieszać i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Na patelni mocno rozgrzać olej, łyżką nakładać porcje ciasta. Smażyć na rumiano z obu stron.
Podawać na gorąco z ostrym sosem, lub surówką. Ja podałam z surówką z białej kapusty z porem.
Komentarze