Uwielbiam próbować nowe dania, zwłaszcza z różnych krańców świata, a placuszki które dziś przedstawiam są naprawdę bardzo smaczne i są to placki rybne po afrykańsku.
Składniki:
2 filety z mintaja lub innej ryby
1 marchewka
1 ziemniak
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 jajko
bułka tarta
pieprz cytrynowy do smaku
pieprz cayenne do smaku
sól do smaku
Rybne placuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety z ryby zalać wodą i ugotować do miękkości, a następnie odcedzić i widelcem rozetrzeć na puree. Ziemniak obrać, umyć pokroić w kostkę, zalać wodą i ugotować do miękkości, a następnie odcedzić i ubić na puree. Marchewkę również obrać, umyć, pokroić w plasterki, zalać wodą i również ugotować do miękkości, a następnie odcedzić i ubić na puree.
2. Rybę, ziemniaki oraz marchewkę razem wymieszać, dodać natkę pietruszki, jajko oraz bułkę tartą, w takiej ilości aby masa była dość gęsta i można było z niej uformować placuszki. Masę doprawić do smaku solą, pieprzem cytrynowym oraz pieprzem cayenne.
3. Z gotowej masy formować małe placuszki panierować w bułce tartej i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Gotowe podawać z pieczonymi ziemniaczkami lub frytkami i ulubioną surówką.
Komentarze