RYBNE OPONKI

0 (0 ocen)

  • 40 min

Danie dla smakoszy ryb. Podane z ćwikłą i chrzanem, stanowi przystawkę. Leżeli dodamy ziemniaczki, będzie daniem obiadowym.

  • 40 min

Składniki:

  • - 60 dkg filetów rybnych (po odmrożeniu)
    - 8 łyżek bułki tartej + bułka tarta do panierowania
    - 4 dkg masła
    - 2 jajka
    - 1 łyżka masła do smażenia jajek
    - niewielka cebula
    - 2 kopiaste łyżki śmietany kwaśnej
    - sok z 1/3 cytryny
    - sól, pieprz
    - olej do smażenia
    - 6 łyżek ćwikły
    - 3 łyżki chrzanu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Rybne oponki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety rybne bardzo drobno posiekać. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na 1 łyżce masła, wbić jajka i usmażyć na niej rzadką jajecznicę. Ostudzić.
  • 2. 8 łyżek bułki tartej zmieszać ze śmietaną i odstawić do napęcznienia, a następnie rozetrzeć z miękkim masłem i dodać do ryby razem z jajecznicą.
    Wcisnąć sok z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem, by masa miała wyrazisty smak. Masę rybną dokładnie zmiksować blenderem. Jeżeli będzie za rzadka, dodać trochę bułki tartej.
  • 3. Formować okrągłe placuszki, obtaczać je w bułce tartej. W każdym placuszku wydrążyć łyżeczką otwór, żeby powstała oponka.
    Usmażyć na mocno rozgrzanym oleju na rumiano. odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
    Na środek każdej oponki nałożyć ćwikłę i chrzan.
    Podawać z ziemniaczkami jako danie obiadowe, lub z pieczywem jako przystawka, bądź ciepła kolacja.

Porady

Smak oponek chwalą nawet osoby, które nie przepadają za rybami. Bez chrzanu, są świetnym i zdrowym posiłkiem dla dzieci.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować