Rybki z farszem

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

W pięknej Moszczenicy w Beskidzie Niskim próbowaliśmy lokalnych tradycyjnych specjałów.

Składniki:

  • Ciasto
    ● 30 dag mąki
    ● 10 dag margaryny
    ● 1/2 szkl. gęstej śmietany
    ● jajko
    ● 1 dag drożdży
    ● szczypta soli

    Farsz:
    ● 30 dag wędzonej ryby, np. makreli
    ● jajko
    ● kilka gałązek natki pietruszki
    ● sól, pieprz

    Oraz
    ● jajko
    ● ziarna pieprzu
    ● keczup
    ● kilka liści sałaty

Rybki z farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: mąkę siekamy z margaryną. Wlewamy wymieszane ze śmietaną drożdże. Dodajemy sól i jajko. Zagniatamy i rozwałkowujemy. Wycinamy kółka.
  • 2. Farsz: rybę oczyszczamy. Rozgniatamy. Mieszamy z posiekaną natką i jajkiem. Doprawiamy.
  • 3. Na kółka wykładamy po łyżce farszu. Składamy na pół i dekoracyjnie zlepiamy brzegi, formując kształt ryby. Nożem nacinamy pyszczek. Z pieprzu robimy oko. Smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy ok. 20
    minut w 180 °C. Podajemy na sałacie, obok robimy fale z keczupu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy