1.Filet umyć,dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem,przyprawić przyprawa uniwersalna,pieprzem,bazylią i wstawić na 30 min.do lodówki.
2.Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
3.Ziemniaki obrać,umyć,średnie pokroić w talarki a małe przekroić na połowę.W garnku zagotować wodę przyprawioną przyprawa uniwersalna,carry,włożyć ziemniaki i gotować na wolnym ogniu około 15 min.wodę zlać,ziemniaki lekko odparować i oddzielić połówki od talarków.
5.Wyjąć filety,przekroić na połowę,obtoczyć w mące.Każdy kawałek filetu zamoczyć w jajku z serem i o panierować w bułce tartej.
6.Na patelni rozgrzać olej,usmażyć z dwóch stron za panierowane filety,osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.Na powstałym tłuszczu zeszklić cebulę pokrojoną w piórka,posypać bazylią,podlać niewielką ilością wody i smażyć do czasu jej odparowania.
Komentarze