Ryba zapiekana z warzywami w sosie śmietanowo-koperkowym

4.49 (159 ocen)

  • 45 min

Zdrowy obiad nie tylko na piątek.

  • 45 min

Składniki:

  • 350 g mrożonych filetów z miruny lub dorsza;
    1/2 papryki czerwonej,
    1/2 papryki żółtej,
    1/2 papryki zielonej,
    mały brokuł lub kalafior,
    2 marchewki,
    2 duże ziemniaki
    1 duża cebula,
    sól, pieprz.

    Do sosu:
    200 ml śmietanki 12%,
    2 łyżki masła,
    1 kostka rosołowa,
    1 szklanka wrzącej wody,
    1 czubata łyżka mąki,
    1 pęczek koperku lub dwie łyżki suszonego kopru,
    sól, pieprz.

Wystaw ocenę:

4.49 (159 ocen)

Ryba zapiekana z warzywami w sosie śmietanowo-koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę rozmrażamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i kroimy. Brokuł dzielimy na małe różyczki, paprykę kroimy w paski, marchewkę, cebulę i ziemniaki w plasterki. Rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym, potem układamy wszystkie warzywa. Następnie w garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy. W 1 szkl. wrzątku rozpuszczamy kostkę rosołową. Wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Następnie wlewany powoli śmietanę i wsypujemy drobno posiekany koperek. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Gorący sos wlewamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w nagrzanym do 200 st. piekarniku przez 25-30 min. aż sos się zapiecze.

Porady

Gdy mamy w piekarniku opcję termoobiegu rybę pieczemy w temp. 180 st.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Papryka Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować