350 g mrożonych filetów z miruny lub dorsza;
1/2 papryki czerwonej,
1/2 papryki żółtej,
1/2 papryki zielonej,
mały brokuł lub kalafior,
2 marchewki,
2 duże ziemniaki
1 duża cebula,
sól, pieprz.
Do sosu:
200 ml śmietanki 12%,
2 łyżki masła,
1 kostka rosołowa,
1 szklanka wrzącej wody,
1 czubata łyżka mąki,
1 pęczek koperku lub dwie łyżki suszonego kopru,
sól, pieprz.
Ryba zapiekana z warzywami w sosie śmietanowo-koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę rozmrażamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i kroimy. Brokuł dzielimy na małe różyczki, paprykę kroimy w paski, marchewkę, cebulę i ziemniaki w plasterki. Rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym, potem układamy wszystkie warzywa. Następnie w garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy. W 1 szkl. wrzątku rozpuszczamy kostkę rosołową. Wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Następnie wlewany powoli śmietanę i wsypujemy drobno posiekany koperek. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Gorący sos wlewamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w nagrzanym do 200 st. piekarniku przez 25-30 min. aż sos się zapiecze.
Porady
Gdy mamy w piekarniku opcję termoobiegu rybę pieczemy w temp. 180 st.
Komentarze