Warto raz na jakiś czas przygotować w ten sposób rybę, zamiast smażyć ją w głębokim tłuszczu, zamieniając ją w ciężkostrawny posiłek o niepotrzebnie podwyższonej kaloryczności. Polecam nie tylko dbającym o linię!
Składniki:
4 filety z ulubionej ryby
sok z połowy cytryny
sól, pieprz cytrynowy
Ryba zapiekana z salsą i korniszonami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety rybne skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).
2.Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić drobno posiekaną cebulę i wyciśnięty ząbek czosnku. Krótko przesmażyć a następnie dodać pokrojone w kostkę pomidory wraz z zalewą i posiekaną bazylię. Smażyć ok. 10 minut. Po tym czasie dodać pokrojoną w kostkę paprykę i korniszony. Przyprawić solą, pieprzem, ostrą papryką i cukrem. Smażyć kilka minut.
3.Filety rybne osuszyć papierowym ręcznikiem i ułożyć w naczyniu do zapiekania wysmarowanym oliwą. Przykryć salsą. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20-25 minut w 180 stopniach.
Komentarze