ryba - mintaj, dorsz 75 dag
ogórki konserwowe 6 sztuk
papryka kolorowa 3 sztuki
żółty ser 15 dag
jajka 6 sztuk
groszek konserwowy 1 puszka
mąka do obtaczania ryby
olej do smażenia
ketchup pikantny ok 1 szklanka
majonez ok 1/2 szklanki
Ryba z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę jeśli trzeba rozmrozić, osuszyć i pokroić na mniejsze części. Obsypać pieprzem i vegetą. Obtaczać w mące i smażyć na rozgrzanym oleju. Odstawić do ostygnięcia. Paprykę myjemy i oczyszczamy (można użyć konserwowej) i razem z jajkiem, serem i ogórkiem kroimy w średnią kostkę. Drobno kroimy cebulę i razem z osączonym groszkiem dodajemy do warzyw. Obsypujemy solą i pieprzem. Przygotowujemy sos. Ketchup mieszamy z majonezem i łączymy z pokrojonym warzywami. W salaterce układamy na przemian warzywa, ryba. Ostatnią warstwą zawsze powinny być warzywa. Z podanych proporcji wychodzą 2 salaterki.
Komentarze