Ryba z sosem serowo-oliwkowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

W taki sposób przyrządza się rybę w Rosji.

Składniki:

  • 4 średnie filety z białej ryby morskiej
    5 łyżek oleju
    2 łyżki soku z cytryny
    sól
    pieprz

    Sos:
    2/3 szkl. niesłodzonego mleka zagęszczonego
    15 dag żółtego sera
    16 zielonych oliwek nadziewanych papryką

Ryba z sosem serowo-oliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ryba z sosem serowo-oliwkowym 1. Filety myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym. Sok z cytryny mieszamy z 4 łyżkami oleju i skrapiamy rybę. Oprószamy solą
    i pieprzem. Odstawiamy na godzinę do lodówki.
  • Ryba z sosem serowo-oliwkowym 2. Oliwki kroimy w plasterki. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Połowę mieszamy z mlekiem i oliwkami.
  • 3. Naczynie żaroodporne smarujemy resztą oleju. Wkładamy filety i polewamy sosem. Pieczemy 15 minut na dolnym poziomie piekarnika rozgrzanego do temp. 230 °C. Posypujemy resztą żółtego sera i pieczemy jeszcze 5 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2011

Komentarze

Podobne przepisy