3 filety z mintaja,
mały jogurt,
1/2 szklanki bulionu (może być z kostki),
2 łyżeczki mąki,
pół pęczka koperku,
kilka gałązek pietruszki,
szczypta cukru,
sól,
pieprz,
sok z cytryny.
Ryba z sosem jogurtowo-koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę rozmrażam, skrapiam sokiem z cytryny, oprószam solą i pieprzem oraz obtaczam w mące.
Przygotowuję sos: gotuję bulion na małym ogniu, mąkę dokładnie rozrabiam z odrobiną zimnej wody, dodaję do wywaru. Koperek oraz pietruszkę siekam. Lekko przestudzony sos łączę z jogurtem, dodaję zieleninę oraz doprawiam do smaku. Gotuję na małym ogniu, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje.
Rybę smażę na rozgrzanym oleju, po wyjęciu na talerz polewam przygotowanym sosem i dekoruję pietruszką.
Komentarze