Ryba z gruszką, zgodną tworzą parę.

4.5 (185 ocen)

Trochę ekstrawagancji nie zaszkodzi. Ryba z gruszką to efektowna przystawka na uroczyste okazje.

Składniki:

  • 2 ładne filety ryby (sola, flądra, mały dorsz)
    2 gruszki
    2-3 łyżki cukru
    2 goździki
    2-3 szklanki wody
    200ml śmietanki 30%
    1 żółtko
    1 łyżka masła
    sól, pieprz
    bazylia
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryba z gruszką, zgodną tworzą parę. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować lekki syrop z wody,cukru,1-2 łyżek soku cytrynowego, goździków i paska skórki cytrynowej. Ilość syropu zależy od wielkości gruszek.
    Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne i gotować w lekko wrzącym syropie 5-10min, czas uzależniony od wielkości i twardości owocu. Odsączyć i ostudzić.
    Umyte i osuszone filety rybne posolić, oprószyć pieprzem i skropić sokiem z cytryny.
    Każdą gruszkę owiną rybą. Jeżeli opada, obwiązać lub spiąć wykałaczką.
    Żółtko wymieszać ze śmietanką i sokiem cytrynowym. Podgrzać do lekkiego zgęstnienia sosu. Doprawić solą, pieprzem i świeżą bazylią.
    Naczynie do zapiekania wysmarować masłem i ułożyć rybę z gruszką. Każdą polać łyżką sosu. Naczynie przykryć folią. Piec w temp.200stop.przez 20min.
    Serwować z ziemniakami "duchesse" lub tostami, na sosie śmietanowym
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować