Ryba w cebuli

0 (0 ocen)

  • 45 min

Panierowaną rybę w zalewie octowo-cebulowej polecam na święta

  • 45 min

Składniki:

  • 500g ryby (np. sola)
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki bułki tartej
    1 jajko
    olej do smażenia

    150ml octu 10%
    800ml wody
    5 cebul
    3 liście laurowe
    10 kulek pieprzu
    5 kulek ziela angielskiego
    5 kulek jałowca
    pół łyżeczki gorczycy

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Ryba w cebuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na mniejsze kawałki. Do miski wbić jajko, rozbełtać. Rybę obtoczyć w mące, zanurzyć w jajku, następnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoty kolor.
    Cebulę pokroić w krążki, przełożyć do garnka, dodać przyprawy, ocet i wodę. Gotować ok. 5 min. Składniki układać warstwami w naczyniu: najpierw cebulę, rybę, i tak na przemian, ostatnia warstwa to cebula. Całość zalać zalewą. Wstawić na dobę do lodówki, żeby składniki się przegryzły. Smacznego!

Porady

Jeśli dodamy więcej octu (300ml), ryba będzie ostrzejsza i bardziej octowa

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Ocet Ryby Sola Zalewa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować