Chcę podzielić się przepisem na supersmaczną rybkę– przystawkę na zimno. Robię ją od lat,a przepis wędruje w świat. Radzę od razu zrobić większą ilość.
Składniki:
● 1,2 kg mrożonych filetów z pangi lub mintaja
● bułka tarta
● mąka
● 2 jajka
● olej
Zalewa:
● 1 szklanka octu
● 5,5 szklanki wody
● 5 łyżek cukru
● 2 duże łyżki soli
● 2 łyżki maggi
● 2 duże cebule pokrojone w plastry
● 6 ziarenek jałowca
● 6 ziarenek czarnego pieprzu
● 5 ziarenek ziela angielskiego
● 1 listek laurowy
● 2 łyżeczki gorczycy
● 2 ząbki czosnku
Ryba w zalewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozmrożone filety rybne kroimy
w kawałki, obtaczamy
w mące, jajku i bułce i smażymy
z obu stron na oleju.
2.Osobno przygotowujemy zalewę
z octu, wody, cukru, cebuli,
soli i maggi. Zagotowujemy
i dodajemy ziarna jałowca, ziela
angielskiego, pieprzu, listek
laurowy, gorczycę i rozgniecione
ząbki czosnku. Razem
z przyprawami gotujemy 2-3
minuty. Odstawiamy z ognia. Usmażone i wystudzone filety
wkładamy do garnka i zalewamy
wystudzoną zalewą. Odstawiamy
w chłodne miejsce. Po
2-3 dniach filety są gotowe do
spożycia.
Komentarze