Ryba w warzywach

0 (0 ocen)

  • 10 min

rybka z dodatkiem duszonych warzyw.

  • 10 min

Składniki:

  • 0,5 kg mrożone filety z morszczuka,
    2 szt jajka,
    sól i pieprz,
    mąka,
    1 szt żółta papryka,
    1 szt czerwona papryka,
    2 szt cebule,
    1 opak groszek konserwowy,
    tłuszcz do smażenia

Ryba w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety na noc wyjąć z zamrażalki, by się rozmroziły. Następnie pokroić morszczuka na większe kawałki.
  • 2. Paprykę umyć, osączyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę, dusić na wolnym ogniu do miękkości. Do uduszonej cebulki dodać paprykę, poddusić chwilę razem. Na końcu dodać odlany i osączony groszek z puszki, sól i pieprz do smaku, wymieszać.
  • 3. Jajka wybić do miski, dodać sól i pieprz, rozmieszać widelcem. Rybę panierować w rozmąconym jajku i mące, smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Przełożyć morszczuka na półmisek, obłożyć warzywami. Rybę podawać na gorąco.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy