Ryba w sosie pieczarkowo- marchewkowym

0 (0 ocen)

Moja rodzina uwielbia ryby pod każdą postacią, dlatego przygotowujemy je na różne sposoby.

Składniki:

  • Składniki:
    60 dag filetów z ryby np. mintaja lub dorsza
    1/2 kg małych pieczarek
    3-4 marchewki
    por,
    sok z cytryny
    400 ml bulionu warzywnego
    200 ml śmietany
    2 łyżki mąki
    sól, pieprz

Ryba w sosie pieczarkowo- marchewkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rybę "gotujemy" w sosie na małym ogniu 1. Przygotowanie:
    Rybę należy umyć, osuszyć, skropić połową soku z cytryny i posolić- odstawić . Pieczarki smażymy na maśle przez 5-6 min., dodajemy pokrojony w krążki por i pokrojoną w kostkę marchewkę . Smażymy do miękkości . Następnie wlewamy bulion, zagotowujemy i wkładamy rybę. Gotujemy przez 5-7 min. Wywar z warzywami i rybą zagęszczamy śmietaną wymieszaną z mąką i zagotowujemy . Doprawimy solą, pieprzem i resztą soku z cytryny.

Porady

Rada: Rybę przed zagęszczeniem możemy wyjąć z zalewy , a na koniec polać ją już gotowym sosem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy