Ryba w sosie koperkowym

4.5 (156 ocen)

Pyszna rybka w sosie, którą polecam i dużym i małym.

Składniki:

  • 1,5 kg ryby oczyszczonej i sprawionej ( u mnie czarniak)
    przyprawa do ryb
    mąka do panierowania
    5 łyżek soku z cytryny
    pół pęczka koperku
    2 łyżki masła
    3 łyżki śmietany
    olej do smażenia
    sól, pieprz












Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Ryba w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ryba w sosie koperkowym 1. Umytą, sprawioną i osuszoną rybę pokroić na dzwonka. Oprószyć przyprawą do ryb, skropić sokiem z cytryny. Wstawić do lodówki na godzinę.
  • ryba w sosie koperkowym 2. Na patelni rozgrzać olej. Rybę obtoczyć w mące i smażyć po kilka minut z każdej strony. W rondelku podgrzać pozostały sok z cytryny. Wlać śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Zagotować do uzyskania kremowej konsystencji. Mieszając dodawać stopniowo masło. Na koniec połączyć z posiekanym koperkiem.
  • ryba w sosie koperkowym 3. Na talerz wyłożyć rybę, polać sosem koperkowym. Podawać z ziemniakami lub pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koper Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować