Ryba w sosie cytrynowo-bazyliowym z kaparami na domowym makaronie

4.5 (178 ocen)

W końcu dorobiłam się maszynki do makaronu! I od razu uruchomiły się piękne wspomnienia z dzieciństwa kiedy to moja mama czy babcia robiły makaron, a potem się suszył na wersalce w moim pokoju :)

Składniki:

  • Składniki na 2 porcje:
    2 filety z dorsza
    sól, pieprz,
    olej do smażenia
    Sos beszamelowo - cytrynowy:
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    1,5 szklanki mleka
    skórka otarta z ½ cytryny
    sok z 1/2 cytryny
    kilka listków bazylii
    sól, pieprz biały do smaku
    3 łyżki kaparów
    Składniki na domowy makaron:
    2 czubate szklanki mąki pszennej (przesianej)
    1 jajko
    2 żółtka
    3 – 4 łyżki letniej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Sosy

Ryba w sosie cytrynowo-bazyliowym z kaparami na domowym makaronie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryby: Filety rybne umyj, osusz, posól i popieprz. Usmaż na rozgrzanym oleju z obu stron.
  • 2.
    Sos: (Robimy podobnie jak beszamelowy). Na rozgrzanym maśle podsmaż na złoty kolor mąkę, wlej mleko i energicznie mieszaj. Gotuj aż zgęstnieje. Następnie dodaj sok i skórkę z cytryny, kapary oraz posiekaną bazylię. Dopraw solą i pieprzem
  • 3. Makaron: składniki na makaron dokładnie połącz. Ciasto ugniataj aż zrobi się elastyczne. Jeśli jest zbyt sypkie możesz dodać kolejne żółtko albo więcej wody. Następnie ciasto rozwałkuj i przy pomocy noża powycinaj paski o szerokości 1 cm. Świeży makaron gotuj w osolonym wrzątku 5 minut.
  • 4. Finał: Sosem polej filety, podawaj z makaronem.

Porady

do tej potrawy można wykorzystać kupny makaron

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Dorsz Kapary Makaron Morszczuk Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować