1. 1,20 mrożonych filetów z halibuta lub innej ryby.
2. 3 duże cebule ( ilość cebuli według uznania).
3. 3 łyżki koncentratu pomidorowego lub 0,5 l przecieru pomidorowego własnej roboty.
4. olej do smażenia.
5 .listek laurowy ( do smaku).
6.ziele angielskie ( do smaku i dekoracji).
7. pieprz mielony czarny, sól ( według uznania).
8. 6 łyżek mąki pszennej.
9. pietruszka ozdobna do dekoracji .
7. cytryna.
8. 2 szczypty cukru do smaku.
Ryba w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sposób przygotowania:
1. Filety rozmrozić, skropić sokiem z cytryny, osuszyć..
2. Filety pokroić na porcje, posypać solą i pieprzem według uznania.
3. Obtoczyć w mące.
4. Filety smażymy na rozgrzanym oleju około 15 min.
5. Cebulę kroimy w półkrążki, podsmażamy na oleju, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie , pieprz i sól i cukier.
6. Gdy cebula jest podsmażona dodajemy koncentrat pomidorowy i razem jeszcze parę minut dusimy.
7. Rybę układamy na półmisku , zalewamy gorącym sosem.
8. Dekorujemy pietruszką ozdobną i piórkami surowej cebuli i zielem angielskim.
Tak przyrządzoną rybę można podawać na ciepło i zimno , w obu wersjach jest bardzo smaczna.
Komentarze