Ryba w occie

5 (150 ocen)

Pyszna rybka w occie według przepisu mojej mamy

Składniki:

  • 1 kg mintaja
    2 duże cebule
    2 marchewki
    przyprawa do ryb
    słodka i ostra papryka
    sól
    pieprz
    1/2 soku z cytryny
    1 jajko
    bułka tarta
    mąka
    olej

    Zalewa
    2 szklanki wody
    niepełna szklanka octu
    cukier
    przyprawa uniwersalna
    4 ziarenka pieprzu
    2 ziarenka ziela angielskiego
    2 liście laurowe
Wystaw ocenę:

5 (150 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Ryba w occie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie ryb 1. Mintaja, rozmrozić, osuszyć papierowym ręcznikiem. Rybę pokroić na mniejsze kawałki, skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawą do ryb, solą i pieprzem. Jajko rozbełtać dodać odrobinę papryki ostrej i słodkiej, wymieszać. Mintaja obtoczyć w mące włożyć do jajka i obtoczyć w bułce tartej, Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
  • przygotownanie cebuli i marchwii 2. Cebulę obrać, pokroić wpół talarki. Marchew obrać, pokroić w plastry. Włożyć do garnka zalać wodą i zagotować. Gotować ok 4 min, odsączyć na sitku z wody.
  • układanie usmażonych ryb i cebuli z marchwią 3. Do miski lub garnka układać warstwowo: cebulę z marchwią, rybę i tak do wyczerpania składników kończąc na cebuli z marchwią.
  • Ryba z zalewą 4. Zalewa: Do garnka wlać ocet, wodę dodać cukier i przyprawa uniwersalna do smaku. Zagotować. Gotować ok 7 min. Na sam koniec dodać pieprz w ziarenkach, liście laurowe i ziele angielskie, przestudzić.
  • Gotowa ryba 5. Rybę zalać letnią zalewą. Pozostawić na cała noc w lodówce. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Marchewka Ocet Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować