1.Mintaja, rozmrozić, osuszyć papierowym ręcznikiem. Rybę pokroić na mniejsze kawałki, skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawą do ryb, solą i pieprzem. Jajko rozbełtać dodać odrobinę papryki ostrej i słodkiej, wymieszać. Mintaja obtoczyć w mące włożyć do jajka i obtoczyć w bułce tartej, Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
2.Cebulę obrać, pokroić wpół talarki. Marchew obrać, pokroić w plastry. Włożyć do garnka zalać wodą i zagotować. Gotować ok 4 min, odsączyć na sitku z wody.
3.Do miski lub garnka układać warstwowo: cebulę z marchwią, rybę i tak do wyczerpania składników kończąc na cebuli z marchwią.
4.Zalewa: Do garnka wlać ocet, wodę dodać cukier i przyprawa uniwersalna do smaku. Zagotować. Gotować ok 7 min. Na sam koniec dodać pieprz w ziarenkach, liście laurowe i ziele angielskie, przestudzić.
5.Rybę zalać letnią zalewą. Pozostawić na cała noc w lodówce. Smacznego!
Komentarze