Ryba w curry na musie z groszku i brokułu

0 (0 ocen)

  • 30 min

Delikatna, rozpływająca się w ustach ryba, marynowana w czerwonej ostrej paście curry podana na deliatnym musie z groszku i brokuła. Ryba przygotowywana bez tłuszczu i bez soli, idealna dla osób na diecie, ale też dla każdego lubiącego lekkie posiłki.

  • 30 min

Składniki:

  • Na 2 osoby:
    2 filety dorsza atlantyckiego (300 g)
    1 łyżeczka czerwonej pasty curry (ostrej)

    Mus:
    250 g mrożonego groszku
    250 g świeżego brokuła +2-3 różyczki do dekoracji
    1 łyżka masła
    1/4 szklanki mleka
    sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Mus Musy Dania główne Dania z ryb Ryba

Ryba w curry na musie z groszku i brokułu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety umyj, osusz, natrzyj pastą curry i odłóż na 15-20 minut.
  • 2. W garnku zagotuj wodę, posól lekko, jeśli zacznie się gotować wrzuć brokuł i ugotuj go na miękko. Brokuła wyłóż łyżką cedzakową a wody nie wylewaj, wrzuć groszek i gotuj go ok. 2-3 minuty (młody i zamrożony groszek nie wymaga dłuższej obróbki termicznej). Groszek oddzedź. Brokuła, groszek, mleko i masło zblenduj na gładko, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • 3. Rozgrzej patelnię grillową. Posmaruj ją cieniutką warstwą oleju, połóż filety ryby i usmaż je krótko, zdejmij jak mięso się zetnie, wtedy ryba nie będzie wysuszona.
  • 4. Filety podawaj na musie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Groszek Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować