Ryba w cieście drożdżowym

4.5 (173 ocen)

  • 60 min

Pyszna potrawa z farszem pieczarkowo-serowym z całym filetem rybnym w środku drożdżowego ciasta :)

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki pszennej
    200 ml mleka
    100 g masła
    25 g świeżych drożdży
    1 jajko
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli

    Nadzienie:
    500 g pieczarek
    2 łyżki masła
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    500 g ryby o białym mięsie (np. dorsz)
    200 g startego sera żółta
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki (świeżej)
    sól
    pieprz biały
    zioła prowansalskie
    przyprawa do ryb

    Dodatkowo:
    roztrzepane jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryba w cieście drożdżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać ciepłe, stopione masło, resztę składników, wymieszać zagnieść, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 1 godz. do wyrośnięcia.
    W tym czasie przygotować farsz: Pieczarki umyć, pokroić w plasterki, udusić na łyżce masła, doprawić do smaku solą i pieprzem. Cebulę i czosnek obrać, pokroić drobno i podsmażyć na reszcie masła na osobnej patelni lub w rondlu. Uduszone pieczarki wymieszać z cebulką, czosnkiem i natką pietruszki. Filet z ryby opłukać, natrzeć z obydwu stron solą, pieprzem białym, przyprawą do ryb i ziołami. Odstawić.
    Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Jedną część rozwałkować na koło o średnicy ok. 30-35 cm, wyciąć kształt ryby. Nałożyć farsz pieczarkowo-cebulowy, na to całe filety ryby, posypać tartym serem, przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Odciąć nożem niepotrzebne skrawki ciasta, formując kształt ryby (taki sam jak na spodzie). Z odkrojonych części ciasta zrobić rybie płetwy, oko i skrzela. Wokół ryby, na ogonie i na płetwach docisnąć ciasto widelcem. Za pomocą nożyczek wykonać rybie łuski. Całą rybę (powierzchnię posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem). Za pomocą szpatułki podnieść oklapnięte łuski.
    Rybę wstawić do nagrzanego do 200*C piekarnika i piec 15 minut, po tym czasie obniżyć temperaturę do 180*C i piec kolejne 45 minut. Jeśli w czasie pieczenia wierzch ciasta zacznie się szybko rumienić - przykryć wierzch papierem do pieczenia.

Porady

Rybkę zajadamy na ciepło, gdyż rozpuszczony ser, który znajduje się wewnątrz ciasta jest wtedy najsmaczniejszy. Taka porcja wystarczy, aby nakarmić pięć bardzo głodnych dorosłych osób. Nie przerażajcie się czasem przygotowania potrawy, wystarczy przygotować nadzienie wcześniej np. kilka godzin przed czy poprzedniego dnia, ciasto można także wcześniej zagnieść i odstawić na kilka godzin przykryte ściereczką do wyrośnięcia. A potem pozostaje już tylko wycinanie, nakładanie farszu, sklejanie i dekorowanie rybki ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować