Ryba w cieście

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ta potrawa jest ciekawa, ponieważ smakuje jak w prawdziwej smażalni ryb. Aby przypomnieć sobie smak morskiej, świeżej ryby z wakacji robimy właśnie te danie.

  • 60 min

Składniki:

  • * 0,6 kg fileta morszczuka ze skórą lub dorsza
    * Przyprawa do ryb.
    * Olej do smażenia.
    * 4 łyżki mąki pszennej.
    * 3 łyżki mączki ziemniaczanej.
    * 3 jajka.
    * Szczypta soli.

Ryba w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę kroimy na około 10 cm kawałki i posypujemy przyprawa. Następnie wstawiamy do lodówki na około pół godziny.
  • 2. W tym czasie przygotowujemy ciasto. Do miseczki dodajemy obie mąki i jajka oraz szczyptę soli. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  • 3. Olej rozgrzewamy na patelni. Następnie kawałki ryby zanurzamy w przygotowanym cieście i smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Najlepiej podajemy z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy