Ta potrawa jest ciekawa, ponieważ smakuje jak w prawdziwej smażalni ryb. Aby przypomnieć sobie smak morskiej, świeżej ryby z wakacji robimy właśnie te danie.
60 min
Składniki:
* 0,6 kg fileta morszczuka ze skórą lub dorsza
* Przyprawa do ryb.
* Olej do smażenia.
* 4 łyżki mąki pszennej.
* 3 łyżki mączki ziemniaczanej.
* 3 jajka.
* Szczypta soli.
Ryba w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę kroimy na około 10 cm kawałki i posypujemy przyprawa. Następnie wstawiamy do lodówki na około pół godziny.
2.W tym czasie przygotowujemy ciasto. Do miseczki dodajemy obie mąki i jajka oraz szczyptę soli. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
3.Olej rozgrzewamy na patelni. Następnie kawałki ryby zanurzamy w przygotowanym cieście i smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Najlepiej podajemy z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.
Komentarze