* 1,5 kg fileta np. z dorsza
* 5 dużych cebul
* 1 średni koncentrat pomidorowy
* 3 liście laurowe
* 3 ziarna ziela angielskiego
* sól
* pieprz
* cukier i ocet do smaku
* olej
* mąka
Ryba pod słodko-kwaśną pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Rybę czyścimy, solimy, obtaczamy w mące i smażymy na oleju.
2.W międzyczasie obieramy cebulę, kroimy w półksiężyce i podsmażamy na oleju.
Gdy jest miękka dodajemy koncentrat pomidorowy, solimy i pieprzymy do smaku.
3.
Po chwili gdy koncentrat połączy się z cebulą dodajemy cukier i ocet i mieszamy. Ocet i cukier dajemy do smaku.
4.Gotowa cebula powinna być słodko-kwaśna. Tak przygotowaną cebulą przykrywamy rybę.
5.Najlepiej smakuje na trzeci dzień ( ryba musi naciągnąć ). Podajemy na zimno.
Komentarze