Ryba pod pierzynką

0 (0 ocen)

Wymyślona na konkurs KREATYWNY5

Składniki:



  • Zestaw b(. na ok 5 porcji)

    a. składniki podstawowe z zestawu;
    5 filetów z ryby(u mnie morszczuk)
    2 średnie marchewki
    1 średni seler
    2 pietruszki
    1 średni por

    b. składnik podstawowy dodatkowy
    1 duża cebula

    c. składniki robocze
    oliwa z oliwek
    olej do smażenia ryby
    bułka, jajo,maka (do panierowania ryby)
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    1łyżka ketchupu pikantnego
    sól
    pieprz
    ziele angielskie
    liść laurowy

    d. do dekoracji
    Cytryna również do skropienia ryby
    .



Ryba pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa oczyścić marchew pietruszkę korzeń,seler zetrzeć na tarce jarzynówce,por skroić na większą kostkę,cebulę na piórka.Do patelni wlać odrobinę oliwy z oliwek i przełożyć potarte jarzyny,dodać ziele angielskie ,liść laurowy, sól ,,pieprz.Smażyć do miękkości ,od czasu do czasu mieszać by warzywa się nie przypaliły.Gdy warzywa będą już miękkie dodać przecier pomidorowy i ketchup,całość wymieszać i odstawić.Rybę odsączyć z nadmiaru wody za pomocą ręczników papierowych,po czym doprawić ją solą i pieprzem i panierować w mące,rozkłóconym jajku i bułce tartej.Piec na oleju na złoty kolor.Na talerzu ułożyć upieczoną rybę przykryć jarzynami.

Porady

Rybkę można podawać na zimno i na gorąco z frytkami lub ziemniakami

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy