Ryba pod beszamelem

4.5 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Jestem nauczycielką, pracuję z dzieciaczkami w przedszkolu. W kuchni lubię przygotowywać dania szybkie, a za rybami wprost przepadam.

Składniki:

  • ● 60 dag ryby morskiej (np. mintaja, dorsza, pangi)
    ● sok z 1/2 cytryny
    ● przyprawa do ryb
    ● olej do smażenia
    ● 40 dag pieczarek
    ● 1,5 łyżki masła
    Sos beszamelowy:
    ● 2 łyżki masła
    ● 2 łyżki mąki pszennej
    ● 1,5 szkl. mleka
    ● gałka muszkatołowa
    ● 2 łyżki startego żółtego sera
    ● sól
    ● ok. 1/4 łyżeczki białego pieprzu
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Ryba pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ryba pod beszamelem 1. Pokrojone w plasterki pieczarki
    podsmażamy na oleju.
    Filety osuszamy, kroimy na kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny
    i odstawiamy na 10-15
    minut, następnie przyprawiamy
    i smażymy. W wysmarowanym
    masłem naczyniu żaroodpornym
    układamy rybę, a na niej
    pieczarki.
  • 2. Przygotowujemy sos: roztapiamy
    masło i, cały czas mieszając,
    wsypujemy mąkę,
    a potem stopniowo wlewamy
    mleko. Rondelek zdejmujemy
    z ognia, doprawiamy solą, pieprzem
    i gałką muszkatołową.
    Mieszamy z żółtym serem
  • 3. Rybę i pieczarki polewamy
    sosem. Pieczemy około 20-30
    minut w piekarniku nagrzanym
    do temperatury 180°C.

Porady

● Rybę możemy podawać z pieczonymi ziemniaczkami, ziemniakami purée, ryżem lub pieczywem z dodatkiem dowolnej surówki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_03-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować