Ryba po meksykańsku

4.5 (145 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Potrawa ma słodko-kwaśny smak. Jest pyszna i lubią ją nawet dzieci. Najczęściej przygotowuję ją na różne przyjęcia.

Składniki:

  • ● 1 kg ryby (filet z pangi lub mintaja)
    ● litrowy słoik papryki konserwowej
    ● puszka ananasów
    ● 4 marchewki
    ● 3 ząbki czosnku
    ● 2 łyżki oleju
    ● łyżka mąki ziemniaczanej
    ● sól
    Ciasto: 4 jajka
    ● 4 łyżki mąki ziemniaczanej
    ● 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Sos: 6 łyżek sosu sojowego
    ● 5 łyżek cukru
    ● 1 łyżeczka curry
    ● 1 szkl. soku z ananasów
    ● 1 kostka rosołowa
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryba po meksykańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę kroimy na kawałki
    i solimy. Składniki ciasta miksujemy,
    maczamy w nim rybę
    i smażymy na oleju.
  • 2. Składniki sosu zagotowujemy
    z łyżką mąki ziemniaczanej
    wymieszanej z 1/2 szklanki zimnej
    wody. Chwilę gotujemy.
  • 3. Papryki i ananasa kroimy
    w paski, czosnek w kosteczkę, a
    marchewki w słupki. Na rozgrzany
    olej wrzucamy warzywa i podduszamy
    do miękkości. Całość
    zalewamy gorącym sosem, nie gotujemy. Rybę i warzywa układamy
    warstwami, tak aby na
    wierzchu była ryba.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_06-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować