Ryba po grecku

5 (188 ocen)

  • 60 min

Pyszna rybka

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg płatów mintaja lub innej ryby
    4 marchewki
    2 pietruszki
    1 seler
    2 cebule
    400 gram przecieru pomidorowego
    2 liście laurowe
    6 ziarenek ziela angielskiego
    2 łyżki cukru
    sóli pieprz do smaku
    2 łyżeczki Kucharka
    przyprawa do ryb
    6 łyżek oleju
    6 łyżek octu
    2 szklanki wody
    olej do smażenia
    sok z cytryny
    mąka
Wystaw ocenę:

5 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ryba po grecku 1. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa zalać szklanką wody, dodać 6 łyżek oleju i poddusić, żeby wszystko zmiękkło. Potem dodać przecier pomidorowy.
    Cebulę pokroić w talarki, zalać szklanką wody, dodać 6 łyżek octu, 2 łyżki cukru, liść laurowy, ziele angielskie, troszkę soli i pieprzu i wszystko razem zagotować. Połączyć cebulę z warzywami. Na koniec dodać 2 łyżeczki kucharka i pozostawić do wystudzenia.
    Ryby skropić sokiem z cytryny i oprószyć przyprawą do ryb i mąką obsmażyć na oleju.
    Ułożyć w salaterce np: warstwa warzyw, warstwa ryb i znowu warstwa warzyw.
    Wstawić do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować