Ryba po grecku

4.5 (184 ocen)

Smakowita ryba z potrawką z warzyw.Znakomita na lekki obiad. Zawszę do ryby po grecku dodaję troszkę papryczki chilli żeby danie nie było mdłe.

Składniki:

  • Składniki :
    3 filet białej ryby ( u mnie dorsz),
    3 marchewki,
    1 pietruszka,
    1 /2 pora,
    1 cebula,
    1/2 puszki pomidorów krojonych w zalewie,
    1 płaska łyżeczka płatków chilli,
    oliwa,
    sól, pieprz,
    2 jajka,
    150g bułki tartej.
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Ryba po grecku

Ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie : Rybę oczyść i opłukaj. Osusz ręcznikiem papierowym. Posyp solą i pieprzem. Na głęboki talerz wbij jajka i rozmieszaj widelcem. Rybę obtocz w jajku następnie w bułce tartej i usmaż na patelni z dodatkiem oleju. Do rondelka wlej niewielką ilość oliwy i wrzuć pokrojoną cebulę, pora i startą na tarce o grubych oczkach marchewkę i pietruszkę. Całość posmaż chwilę. Wrzuć pomidory i dodaj koncentrat pomidorowy i papryczkę chilli. Duś warzywa około 10 minut aż będą miękkie. Rybę ułóż na talerzu na górę połóż przygotowaną potrawkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować