• Ryba po grecku

    Dodane przez: Chinduska13

  • Przepis dostałam od mojej mamy. jest to idealne danie na obiad jak i na kolację.

  • Składniki

    4 filety rybne (mintaj, tilapia, panga)
    3 jajka
    5 łyżek mąki
    olej do smażenia

    10 łyżek octu
    3 szklanki wody
    6 łyżek cukru
    6 łyżek ketchupu
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    1/4 szklanki oleju
    3 zioła angielskie
    1 listek laurowy
    pieprz, sól do smaku

    3 cebule
    3 ogórki konserwowe

  • Sposób przygotowania

    1.

    Ryba: jajka miksujemy i dodajemy mąkę. Następnie filety obtaczamy w powstałym cieście naleśnikowym i smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano.

    2.

    Zalewa : Do garnka wlewamy ocet, wodę ,olej. Dodajemy cukier, ketchup,koncentrat, przyprawy i całość gotujemy. Wystudzamy całą zalewę.

    3.

    Cebulę i ogórki kroimy w kostkę. Następnie w naczyniu układamy warstwami rybę, cebulę, ogórki i zalewamy zalewą. I tak cały czas aż do wykończenia składników. Całość umieszczamy w lodówce aby się " przegryzło".

  • Rady

    Ciasto do smażenia filetów powinno być gęstsze niż na naleśniki
    Jeśli zalewa jest zbyt rzadka to dodajemy więcej ketchupu i koncentratu pomidorowego.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    mama_mnie_nauczyla
  • 0 komentarzy

Dodane przez: Chinduska13

Chinduska13 2

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-04-19T15:04:45+02:00

166 odwiedzin


Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »