Ryba po grecku

0 (0 ocen)

Jest smaczna ,możemy ją przyrządzić na zimno jako przystawkę jak i na ciepło jako danie obiadowe.Polecam na piątkowy obiad lub kolację.

Składniki:

  • 4 duże marchewki

    2 pietruszki

    kawałek selera

    1 duża cebula

    0,5 kilograma ryby miruny

    1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego

    3 łyżki pikantnego ketchupu

    ¼ kostki masła

    sól,pieprz

    cukier

    Dodatkowo:

    1 jajko

    mąka pszenna do panierowania

    olej do smażenia

Ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki, pietruszkę i selera obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. W rondelku roztapiamy część masła, dodajemy starte warzywa, dusimy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości warzyw. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę , przesmażamy na pozostałym maśle, dodajemy do pozostałych warzyw. Dodajemy ketchup oraz koncentrat pomidorowy, dusimy jeszcze przez kilka minut. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Rybę kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy solą oraz pieprzem, panierujemy w rozkłóconym jajku i mące. Smażymy na rozgrzanym oleju na lekko złoty kolor z obydwu stron. Usmażoną rybę przekładamy na przemiennie z warzywami.

Porady

Rybę możemy przyrządzić dzień wcześniej, będzie bardziej aromatyczna.

Komentarze

Podobne przepisy