Ryba po grecku

0 (0 ocen)

Jasne że nie po grecku, ale u mnie w rodzinie od kiedy byłam dzieckiem zawsze taka była na wigilię właśnie pod tą nazwą, mama i jej rodzina pochodziła z Wilna, więc może tam była taka nazwa na tą rybę ? Wystawiam moją wersję, może jeszcze komuś posmakuje ...?? Nam smakuje bardzo...

Składniki:

  • ok. 1 kg świeżego fileta z dorsza
    sól, 2 łyżki soku z cytryny, pieprz
    2 roztrzepane jajka + osolona mąka pszenna do panierowania
    olej do smażenia ryby
    ok. 600 g cebuli + olej do jej smażenia
    1 większy słoik ok. 350 g dobrego koncentratu pomidorowego
    2 liście laurowe + kilka ziaren ziela angielskiego + 3 - 4 łyżeczki cukru + sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ryba Przystawki Sos pomidorowy

Ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1wtexgg 1. Filety umyć, osuszyć w ręczniku papierowym, powyciągać ewentualne ości, pokroić na kawałki, posolić, lekko skropić cytryną i posypać pieprzem, odstawić na 15 minut, aby smaki dojrzały.

    Po tym czasie panierować najpierw w jajku, potem w mące i kłaść na rozgrzany olej, smażyć z obu stron aż będą rumiane.

    Cebulę obrać, pokroić w talarki, usmażyć do lekkiego zrumienienia, posolić, doprawić pieprzem, dodać koncentrat pomidorowy rozrzedzony wodą w proporcji 1:1, sos powinien być dość gęsty.

    Dodać listki, ziele angielskie, oraz cukier, poddusić na małym ogniu jakieś 10 minut.

    W salaterce układać na przemian rybę i sos, schłodzić, podać na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Dorsz Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować