Ryba po grecku

0 (0 ocen)

Najczęściej spotykane danie rybne na polskich stołach, nie tylko wigilijnych.

Składniki:

  • ½ kg filetów rybnych

    ½ selera
    3 duże marchewki
    1 duża pietruszka
    ½ pora
    koncentrat pomidorowy
    1 łyżeczka cukru
    Liść laurowy
    Ziele angielskie
    Pieprz, sól

    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety pokroić w kawałki, posolić i oprószyć pieprzem. Następnie obtoczyć w rozmąconym jajku, a następnie w mące i usmażyć na złoty kolor.
  • 2. Warzywa obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pora pokroić w półplasterki. Poddusić na na głębokiej patelni, dodać pozostałe warzywa. Często mieszając, dusić pod przykryciem. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, cukier i ok. 1 łyżkę koncentratu pomidorowego. Doprawić solą i pieprzem. Dodać ¼ szkl. wody, wymieszać i dusić tak ok. 30 minut.

    Pod koniec duszenia do warzyw dołożyć usmażoną rybę i delikatnie obłożyć ją warzywami. Poddusić z warzywami jeszcze kilka minut.


    Przygotowaną rybę podawać na ciepło lub na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować