Ryba po andaluzyjsku

5 (198 ocen)

Zwyczajna ryba z niezwyczajnym sosem, całość świetnie się komponuje i wybornie smakuje, polecam na obiad

Składniki:

  • 3-4 filety rybne (ok. 1 kg) np. panga, mintaj, dorsz,
    2 jajka,
    bułka tarta do panierowania,
    sól,
    pieprz,
    SOS:
    2 cebule,
    2 ząbki czosnku,
    4-5 ogórków konserwowych,
    2-3 kawałki papryki konserwowej (po pokrojeniu powinno być tyle samo, co ogórków),
    4 łyżki majonezu,
    5 łyżeczek koncentratu pomidorowego,
    szczypta cukru,
    sól,
    pieprz,
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (198 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Sosy

Ryba po andaluzyjsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ryba po andaluzyjsku 1. Rybę rozmrażamy, oprószamy solą i pieprzem i kroimy na kawałki. Jajka rozkłócamy.
  • Ryba po andaluzyjsku 2. Kawałki ryby maczamy w jajku, panierujemy w bułce tartej i smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju.
  • Ryba 3. Cebulę drobno kroimy, szklimy ją na patelni, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, całość studzimy. Ogórka i paprykę konserwową kroimy w drobniutką kostkę. Majonez mieszamy z koncentratem pomidorowym, doprawiamy do smaku.
  • Ryba po andaluzyjsku 4. Warzywa przekładamy do miski, dodajemy sos majonezowy i mieszamy. Ewentualnie doprawiamy do smaku. Sos można podać od razu, ale najlepszy jest po "przegryzieniu".
    Rybę wykładamy na półmisek i podajemy z sosem.
    Smacznego :)

Porady

Danie świetnie smakuje z ziemniakami z wody lub grzankami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Panga Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Post Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować